Mina recept
Antal portioner CA 40 - 48 ST
Det behöver du
😀 GITS GODA TOSCA-RUTOR.
Det blir ca 40 – 48 bitar)
150 gram smält smör (avsvalnat)
3 ägg
3 dl socker
1½ dl pressad apelsinsaft = (2 apelsiner blir 1½ dl)
Rivet skal av 2 apelsiner
3½ dl vetemjöl (drygt)
1½ tsk bakpulver.
Blanda alla ingredienser i en skål.
Se till att ha knäckglasyren färdig innan du sätter in kakan.
Knäckglasyr:
Hacka 1 hg sötmandel ska inte skållas
150 gram smör
1½ dl strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk kaffegrädde (jag tar vispgrädde)
Blanda allt i en kastrull. Värm massan under omrörning tills
GITS GODA TOSCA-RUTOR
Hur man
Så här gör man:
Braspanna med smörpapper som jag smörjer. Bred ut degen på
braspannan och grädda ca 10 minuter på fals 2, Ugn 225 grader.
Tag ut kakan och bred över knäckglasyren. Sätt in kakan igen och
Låt kakan kallna en stund. Sedan stjälper jag över den färdiga kakan på skärbrädan där jag försiktigt renskär långsidorna först. Skär sedan ut bitarna med en vass kniv.
Doppa bitarnas sidor i mörk smält
blockchoklad. Åtgång ca 300 gram.
Jag smälter alltid blockchokladen i micron ca 3-4 min. lite åt gången.
Lycka till
Broby 2000-11-14
Hälsningar Git Elfwing-Olofsson
Antal portioner 4 BRÖD
Det behöver du
😀GITS GODA MATBRÖD
Börja med att sätta ugnen på 300 grader MEN SÄNK DEN TILL 250 GRADER NÄR DU SÄTTER IN BRÖDEN. På nedersta falsen.
Det här behöver du:
75 gram blå jäst, 4 tsk salt
1.3 liter ljummet kranvatten (37 grader)
800 gram rågsikt OBS! Kungsörnen!
1-1.1 kg vetemjöl. OBS! Kungsörnen
MITT GODA SOCKERFRIA MATBRÖD
Hur man
Blandas i assistenten och får jäsa ca 30 minuter under bakduk. Kör sedan degen i assistenten ca 3-4 minuter = knådning innan Du stjälper upp den på bakbordet. Du känner själv så degen är lagom att baka ut.
1. Medan Du väntar på att degen ska jäsa så kan Du smöra och mjöla braspannan så den är klar till baket. Smält även lite margarin att pensla med vid utbaket.
2. Tag upp degen, dela den i 4 delar. Forma limpor och lägg på braspannan. Pensla varje bröd på sidorna med smält margarin. Då går de lätt isär efter gräddningen.
3. Lägg en bakduk över bröden som får JÄSA ca 30 minuter.
4. Sätt in bröden på andra falsen SÄNK värmen till 250 grader. Sätt timern på 27 minuter. varken mer eller mindre. När bröden är färdiga så penslar Du dem med sockervatten då får de en härlig skorpa. Låt bröden svalna innan Du lägger över bakduken.
5. Det här brödet tröttnar man inte på, har bakat det sedan 1977. Gör alltid 2 omgångar delar dom i 2 bitar fryser som och vi har färskt bröd nästan varje dag. Förtjänsten blir stor med hembakat.
Lycka till hälsningar Git
Antal portioner CA 120 ST
Det behöver du
😉 GITS JÄTTEGODA KÖTTBULLAR Ca 120 st
1½ kg fläskfärs
1½ dl skorpmjöl
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 ägg
2 tsk Piffi Allkrydda
4½ tsk salt
1 tsk malen vitpeppar
1 tsk malen svartpeppar
2 tsk strösocker
2 rivna lökar
3 kokta kalla potatisar (rives)
Det blir till 2 braspannor.
MINA KÖTTBULLAR MED STING
Hur man
Så här gör du:
och potatisen direkt i fatet,
Tillsätt äggen, vatten och grädde och blanda
allt innan färsen blandas i.
Själv gör jag smeten i hushållsassistenten, det
blir bäst och jämnast.
Rulla köttbullar och stek dem på
medelvärme i teflonpanna eller grädda dom i
ugnen på braspanna i 175 grader ca 40-45 minuter.
Vänd dom ett par gånger under tiden. Smeten
blir till 2 braspannor så jag brukar rulla dom
färdiga och ställa dem i kylen tills de första är
färdiga.
De är toppengoda, om man gillar kryddor
förståss.
Lycka till.
Git Elfwing-Olofsson
Broby.
Antal portioner CA 300 ST
Det behöver du
SKURNA PEPPARKAKOR
Ca 300 st, ugn 150 grader (Jag har fått ut 400 st)
500 gram smält smör som får svalna lite rör ner
5 dl socker
2 dl sirap
1 msk bikarbonat blandas med 4 msk vatten
2 msk kanel
1 msk malda nejlikor.
600 gram vetemjöl (knappt) blandas med
150 gram flagad mandel
OBS DEGEN SKA VARA LITE LÖS
Smält smöret och tillsätt kryddorna och sockret och sirap, rör
alltsammans noga. Blanda bikarbonaten i en kopp med 4 msk vatten. Tillsätt mandel och vetemjöl sist. Ställ degen
kallt några timmar (ca 4-5) så den blir riktigt hård. Tag den ur
kylen och gör rullar som Du lägger var och en i smörpapper.
Klappa gärna till den så den blir lite rektangulär. Låt sedan
rullarna få stå kallt över natten och baka sedan nästa morgon.
Då skär Du kakorna med en vass kniv och lägger 24 st på
plåten. De blir då tunna och sköra och FRAMFÖRALLT GODA.
Tag bara ut en rulle åt gången och om den blir mjuk lägg den
några minuter i frysen. Att den blir mjuk beror på att mjöl-
mängden är minskad och därför blir de här kakorna så underbart goda och tunna.
Lycka till hälsar
Git Elfwing
SKURNA TUNNA PEPPARKAKOR
Hur man
Antal portioner
🌷
En vän!
Gurli quick moss
En vän.