Räcker till CA 40 - 48 ST

GITS GODA TOSCA-RUTOR.

Det blir ca 40 – 48 bitar)

150 gram smält smör (avsvalnat)

3 ägg

3 dl socker

1½ dl pressad apelsinsaft = (2 apelsiner blir 1½ dl)

Rivet skal av 2 apelsiner

3½ dl vetemjöl (drygt)

1½ tsk bakpulver.

Blanda alla ingredienser i en skål.

Se till att ha knäckglasyren färdig innan du sätter in kakan.  

Knäckglasyr:

Hacka 1 hg sötmandel ska inte skållas

150 gram smör

1½ dl strösocker

3 msk vetemjöl

3 msk kaffegrädde  (jag tar vispgrädde)

Blanda allt i en kastrull. Värm massan under omrörning tills den tjocknar. OBS! Massan får inte koka.  

Så här gör man:

Braspanna med smörpapper som jag smörjer. Bred ut degen på braspannan och grädda ca 10 minuter på fals 2, Ugn 225 grader.

Tag ut kakan och bred över knäckglasyren. Sätt in kakan igen och sänk värmen till 200 grader. Grädda kakan tills den fått en vacker knäckliknande färg.
Låt kakan kallna en stund. Sedan stjälper jag över den färdiga kakan på skärbrädan där jag försiktigt renskär långsidorna först. Skär sedan ut bitarna med en vass kniv.

Doppa bitarnas sidor i mörk smält
blockchoklad. Åtgång ca 300 gram.
 
 

Jag smälter alltid blockchokladen  i micron ca 3-4 min. lite åt gången.