Räcker till CA 40 - 48 ST
Det blir ca 40 – 48 bitar)
150 gram smält smör (avsvalnat)
3 ägg
3 dl socker
1½ dl pressad apelsinsaft = (2 apelsiner blir 1½ dl)
Rivet skal av 2 apelsiner
3½ dl vetemjöl (drygt)
1½ tsk bakpulver.
Blanda alla ingredienser i en skål.
Se till att ha knäckglasyren färdig innan du sätter in kakan.
Knäckglasyr:
Hacka 1 hg sötmandel ska inte skållas
150 gram smör
1½ dl strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk kaffegrädde (jag tar vispgrädde)
Blanda allt i en kastrull. Värm massan under omrörning tills den tjocknar. OBS! Massan får inte koka.
Så här gör man:
Braspanna med smörpapper som jag smörjer. Bred ut degen på braspannan och grädda ca 10 minuter på fals 2, Ugn 225 grader.
Tag ut kakan och bred över knäckglasyren. Sätt in kakan igen och sänk
värmen till 200 grader. Grädda kakan tills den fått en vacker knäckliknande färg.
Låt kakan kallna en stund. Sedan stjälper jag över den färdiga
kakan på skärbrädan där jag försiktigt renskär långsidorna först. Skär sedan ut bitarna med en vass kniv.
Doppa bitarnas sidor i mörk smält
blockchoklad. Åtgång ca 300 gram.
Jag smälter alltid blockchokladen i micron ca 3-4 min. lite åt gången.
Senaste kommentaren
Har precis kommit över ep'n inspelad 1961 med bl.a Örkelljunga skyttepaviljong.
Skiva och konvulut är i perfekt skick.
Har ni,baserat på erfarenheter nån aning om värdet på den.Kollade på discogs,men
Hej Git!
Kommer du ihåg var Agne bodde när ni spelade ihop?
Anna och Ragnar. Anna var min farmor. Vi träffades där när ni skulle åka iväg och spela. Jag fick åka med er!
Hej och tack för en trevlig sid. Gunnar Fredberg, Carelia Records och dokumenterar Värmlands musikhistoria.
Ber om ursäkt och det är lätt att glömma. Man är ju ingen ungdom längre. Ska försöka rätta till felet om jag minns hur man gjorde. Mvh Git